Maanden geleden besloot ik dat het tijd was om af te vallen. Eerlijk is eerlijk, hier is niets van terecht gekomen. Wel wilde ik wat meer op mijn beweging letten. Daarnaast was ik erg benieuwd hoe mijn slaappatroon was. Na wat uitzoeken besloot ik de Jawbone Up 2 aan te schaffen.

De keuze is reuze

Iedereen die opzoek is naar een activity tracker, zal tot de conclusie komen dat er ontzettend veel keuze is. Verschillende merken hebben al een dergelijk product op de markt gebracht. Daarnaast volgen er nog steeds nieuwe, meer geavanceerde modellen.

Een bekende naam op deze markt is Jawbone. Dit merk heeft al een aantal soorten activity trackers op de markt gebracht. De een nog geavanceerder dan de ander. Ik koos voor de middelste in het stel. Het belangrijkste was voor mij dat ik mijn slaap en beweging kon meten. Een hartslagmeter was voor mij niet van belang.

Bij andere merken zie je veelal dat een activity tracker met een horloge gecombineerd wordt. Ik heb in 2014 een prachtig horloge gekregen op mijn verjaardag, deze wil ik dus niet vervangen! De tracker moest voor mij dus smal genoeg zijn om naast mijn horloge te kunnen dragen. Hierdoor kwam ik al gauw uit bij Jawbone.

Jawbone Up2

Uit het assortiment van Jawbone koos ik voor de Up2. Deze lag, met zijn €119,-, ook rond het budget dat ik in gedachten had. Ik twijfelde op dat moment nog tussen de Up2 en Up3. De Up3 is een
stuk geavanceerder en kan ook je hartslag en ademhaling meten. Dit vond ik niet direct belangrijk en het was me het verschil van €60,- ook niet waard.

Wat kan de Jawbone Up2 dan allemaal? Wat hij doet is automatisch je slaap bijhouden, tellen hoeveel stappen je op een dag zet en je kunt ermee bijhouden wat je allemaal eet op een dag. De slaap en het aantal stappen waren voor mij het belangrijkste.

Ik gebruik de Up2 nu een aantal maanden, waardoor ik een goed beeld heb gekregen van hoe ik ’s nachts slaap. In het begin moest ik de Up2 zelf nog laten weten dat ik ging slapen, door op het bandje te tikken. De slaapmodus pakt hij nu automatisch op, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je dit vergeet in te stellen.

Verder houdt de Up2 bij hoeveel stappen je op een dag zet. Ik heb mijn doel op 10.000 stappen per dag staan, maar deze haal ik zelden. De eerste keer dat ik er zelfs overheen ging, was op een zaterdag naar de kerstmarkt in Münster. Verder zie ik veel gemiddelden van 3000 – 4000 stappen terugkomen.

Wat handig is dat het bandje door middel van bluetooth gekoppeld wordt aan een speciale app op je telefoon. Hierin wordt alles bijgehouden, zodat je makkelijk terug kunt zien hoe je slaappatroon die nacht is geweest en hoeveel stappen je aan het eind van de dag hebt gezet. Als je tussendoor nog gesport hebt, kun je dit ook toevoegen, zodat het opgeteld wordt bij het aantal stappen.

Voor- & nadelen

Ieder snufje heeft zo zijn voor- en nadelen. Nu ik de Jawbone Up2 al een aantal maanden draag, ben ik al achter een aantal dingen gekomen.

Zo kwam ik er al gauw achter dat de Up2 ook stappen telt wanneer je een aantal keer met je arm heen en weer bent gegaan. Als je een prater bent die veel gebruik maakt van armgebaren, dan zul je versteld staan van het aantal stappen dat je op een dag zet! Aangezien ik voor de klas sta en daardoor dus ook regelmatig met mijn armen beweeg, leek het me geen goede optie om de Up2 om mijn pols te dragen.

Om dit probleem op te lossen, koos ik ervoor hem in mijn broekzak te doen. Ik draag veelal spijkerbroeken en hierop zit vaak zo’n extra, klein broekzakje. Hier stop ik hem in. Dit zie je niet, waardoor ik ook geen vreemde vormen in mijn broekzak krijg. Hiermee komt de Up2 ook gelijk beter tot zijn recht. Je kunt namelijk instellen dat je een trilsignaal krijgt wanneer je, bijvoorbeeld, twee uur stil hebt gezeten. Als je constant met je armen staat te zwaaien, zul je jezelf alleen maar voor de gek houden.

Een ander nadeel is dat de Up2 nu ook ‘dutjes’ registreert. Dit doet hij ook wanneer je bijvoorbeeld een film zit te kijken op de bank. In mijn geval komt dit waarschijnlijk doordat hij in mijn broekzak zit. Als ik thuiskom en een joggingbroek aantrek, leg ik de Up2 op mijn nachtkastje en doe hem om zodra ik ga slapen. Soms schijn ik dan opeens een dutje te hebben gedaan ’s avonds. Ik vind dit niet zo erg, het is namelijk erg makkelijk weer te verwijderen.

Een voordeel van de Up2 vind ik dat je ook tips in beeld krijgt. Vaak hebben deze te maken met je beweging of slaap. Je wordt bijvoorbeeld aangemoedigd om nog een rondje van twintig minuten te lopen, zodat je aan je gemiddelde aantal stappen van de laatste tijd komt. Als je zelf de motivatie niet kunt vinden, dan helpt Jawbone je wel een handje!

Wat ik ook erg fijn vind, is dat je een wekker in kunt stellen in de Jawbone app. Deze stel je in op de tijd waarop je gewekt wilt worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld een marge van tien minuten geven. Dit wil zeggen dat Jawbone je eerder kan wekken wanneer je in een lichte slaap verkeert. Dit zorgt voor een uitgeruster gevoel dan wanneer je uit een diepe slaap gerukt wordt door een loeiende wekker.

Al met al vind ik de Jawbone Up2 een heel fijne gadget! Ik vind het fijn om te weten hoe mijn slaappatroon die nacht is geweest. Daarnaast motiveert het me om net een extra blokje om te lopen, of de trap te nemen in plaats van de lift. Alles om maar die stappenscore hoger te krijgen!

Over de auteur

Probeert studenten wat bij te brengen over de Nederlandse taal. Woont samen met vriend, drie honden en een kat. Gaat in 2018 trouwen en heeft alles voor deze dag al jaren uitgestippeld op Pinterest.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.