Jacky, ik hou van je. Het spijt me, ik weet dat je dat heel vervelend vindt. Maar het is zo.

Ik hou niet zomaar van iedereen. Ik zou niet eens tegen al mijn vrienden (haha: AL mijn vrienden) zeggen dat ik van ze hou. Ik vind ze wel heel aardig, met gepaste hoeveelheid.

Houden van is iets breeds.

Het betekent in mijn geval dat ik wil dat het goed met je gaat, dat ik wil dat iedereen aardig voor je is. Het betekent dat ik mensen een kans zal geven als jij dat doet, en dat ik mensen haat die jou haten, die jij haat, en die jij zou moeten haten (ook als je ze eigenlijk heel lief vindt). Het betekent dat ik elke dag even aan je denk, en ik altijd voor je klaar probeer te staan. En ook dat er een stukje uit mijn leven weg zou gaan, als jij weg zou gaan.

Oke, oke, ik zal even stoppen met je keel dichtknijpen, want ik weet dat je hier vreselijk ongemakkelijk van wordt. Maar dat is nou juist het probleem: Lieve Jacky, dit is geen romcom en geen tv-serie. Als ik zeg dat ik van je hou, en jij zegt niets terug, volgt er geen ingehouden adem van het publiek. Er komt geen zwart beeld en geen cliffhanger.

Dus relax, adem maar weer uit.

panicJe hebt geen verplichtingen nu ik heb gezegd dat ik van je hou. Je hoeft geen handtekening te zetten en te beloven dat het voor de rest van je leven zal zo zal zijn. Het betekent niet dat jij nu verantwoordelijk bent voor mijn geluk. En trouwens ook niet dat ik je in mijn huiskamer opzet als je dood bent (beloofd).

Waarom zouden er geen gradaties zijn in houden van? Mensen zeggen niet voor niets ‘Ik hou heel erg veel van je’. Ik weet dat je graag vindt dat al die mensen het fout hebben, maar da is nie! Je kunt wel degelijk een beetje, of heel veel van iemand houden. En ik hou heel veel van je.
Maar dat geeft niet. Dat betekent niet dat jij het nu terug moet zeggen. Voor jou is liefde gewoon een beetje anders, en dat is prima. Ik denk niet dat ik ooit van iemand gehouden heb zoals jij van iemand houdt. Ik geloof dat er überhaupt niet veel mensen zijn die ooit van iemand zullen houden zoals jij dat doet.

Zoals er gradaties zijn in houden-van, zijn er ook verschillende manieren. Ik hou heel anders van mijn kinderen dan van mijn partner. Mijn kinderen wil ik beschermen, mijn partner maakt dat ik me zelf veilig voel. Bij jou is het weer anders: Ik wil dat het altijd fantastisch met je gaat, en ik zou er ook graag aan bijdragen, maar ik besef me wel dat je volwassen bent en zelf beslissingen maakt. En inderdaad, wat je ook doet: ik hou toch wel van je.

Jacky, je bent een kat.

Je houdt niet van te veel geknuffel en gepiel. Je stormt nooit ergens op af, en je bent soms wat schrikachtig. Dat is prima, zo ben je, en zo ken ik je. Dat betekent dat ik nooit zal verwachten dat je staat te kwispelen als je me ziet. Katten doen nu eenmaal anders aan houden-van dan honden. Misschien doen ze het wel principieel niet. Maar ach, ik ben nu eenmaal een kattenmens.

En laat mij nou maar lekker van je houden.

cat

Over de auteur

Koopt alleen blauwe dingen.

4 reacties

  1. Jacky

    Liefde!
    Misschien kom ik wel een keer bij je op schoot zitten en spinnen. Maar daar houdt het ook mee op.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.