Ik word super vaak geconfronteerd met bloggers. Dat is in principe niet heel erg vreemd, aangezien ik blog. Als je loodgieter bent, dan word je vaker geconfronteerd met mede loodgieters (die trouwens helemaal geen lood meer gieten, heb ik laatst geleerd), dan met archeologen.

Bloggers zijn best een dingetje. Ze houden elkaar een hand boven het hoofd, maar zodra er iets te halen valt is het een voor allen en alles voor mij. Ik vind dat prima. Waarom zou je het niet zo doen? Bloggers reageren op andere bloggers en zijn het altijd met elkaar eens. Ze slikken hun idee in en zeggen meestal iets in de trant van: ‘Jaaaaa!’ Gevolgd door een woord dat als positief wordt gezien. Denk aan leuk, mooi en prachtig of het altijd populaire ”zo waar!!”

Bloggers doen me een beetje denken aan de meisjes bij mij op de middelbare school: het is een heleboel uiterlijk vertoon, hun vocabulaire bestaat uit een aantal woorden en je moet heel hard je best doen om erbij te horen.

Gelukkig is Lilyrose niet gebouwd om erbij te horen. Ik niet en mijn mede-schrijvers ook niet. Wij zijn meer van het: zeg iets nuttigs, of zeg helemaal niks. Iets waar we ons zelf dan weer nooit aan houden.

Wij worden over het algemeen niet zo aardig gevonden. 

Een beetje zoals die boze Turkse dame die van Amsterdam naar Rotterdam is verhuisd. We zijn er wel, maar mensen vinden het niet verschrikkelijk als we er niet zijn. Hoeft ook niet, dat is niet ons doel. Wij zijn ook geen bloggers in de vorm zoals hij nu bestaat: veel mooie foto’s, weinig tekst en een heleboel gezwam in de ruimte. Wij vertellen niet welke gangpaden van de Action we overslaan, wat we deze week hebben gedaan of hoe ons eerste paar Uggs bevalt.

En als je niet meedoet dan kun je nog wel eens lelijk de fout in gaan.

Laatst ging ik de fout in. Ik las een blog waar boven stond: ‘Ik hoor graag jullie eerlijke mening!!!’ en ik – met mijn botte schrijvershoofd – dacht dat ik mijn mening mocht geven.

Mijn comment werd verwijderd. Nu gebeurt me dat overigens met enige regelmaat: bloggers hebben het niet zo op mij. Bloggers, nee, anders geformuleerd, dát type blogger is een heel ding op zichzelf. Een eerlijke mening in hun magische bloggerland is: zuig maar iets uit je duim wat ik als positief kan opvatten.

Esther stuurde me deze afbeelding met de boodschap: ‘alle bloggers zijn Megan.’

megan

In het verleden ben ik regelmatig de mist in gegaan.

De eerste keer herinner ik me nog steeds. Er was een aantal bloggers dat een discussie voerde die niet kon doorgaan als discussie omdat ze het allemaal met elkaar eens waren: gratis spulletjes en samples mochten niet alleen maar naar bloggers gaan die meer dan 5000 bezoekers per maand hadden.

Nou, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind 5000 bezoekers nog aan de lage kant als ik zie wat wij allemaal ontvangen en hoe duur die producten zijn. Het lijkt mij – als bedrijf – niet bepaald handig mijn spullen gratis weg te geven aan het groepje dat blogt voor een paar mede-bloggers, een nieuwsgierige moeder en een jaloers klasgenootje.

Enfin. Ik zei dat. Waarschijnlijk zei ik het op die manier. Ik heb wat moeite met filteren.

Mijn comment werd nooit toegelaten. Ik was de spelbreker. De nerd van de klas die opkijkt, haar bril terug op haar neus schuift en dan iets zegt wat misschien wel waar is, maar waar niemand op zit te wachten. Misschien was ik zelfs wel arrogant. Dat ben ik namelijk vaak als ik iets vind. Ik weet zeker dat ik het die dag ook was.

Enkele weken geleden was het weer raak. Er werd een eerlijke mening gevraagd en die gaf ik. Dom, dom, dom. Had ik er een mooie gouden rand omheen gebreid? Nee. Je kunt er wel tig gouden randen omheen breien, het op een fluwelen kussentje serveren en er een doos tissues naast zetten, maar het verandert helaas niets aan de kern.

Mijn comment werd verwijderd met de boodschap dat ik aan het afbranden was. Dat mijn reactie een mening was en dat ik het bracht als een feit.

Maar al die andere meningen dan? Die werden ook gebracht als feit. Waarom mocht ik dan niet meedoen?
Ik had ongelijk en er werd me aangeraden de rest eens te lezen. Want dat was allemaal positief. Wat zei dat dan over mij? Jemig, snapte ik het nou echt niet?

Nee. En nog steeds niet.

Als je als blogger zo graag complimentjes wil vangen, dan moet je niet bovenaan je artikel zetten dat je een eerlijke mening wil. Dan moet je zeggen dat mensen alleen mogen reageren als ze je geweldig vinden, of als ze het met je eens zijn. Ik heet namelijk geen Megan. En ik kan dus best wel wat hulp gebruiken.

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

39 reacties

 1. Huismama

  Volgens mij zouden wij hele goede vriendinnen kunnen zijn hahaha! Dit was mij dus ook opgevallen! Ok, ik doe dan wel weer aan een weekoverzicht omdat ik dat voor later voor de kids leuk vind! En nee, verder kijken dan je neus lang is wordt meestal niet gewaardeerd helaas…Toch ben ik van mening dat ‘onze soort’ het het langst volhoud…

  Beantwoorden
  • Jacky

   Haha, daarom vond ik het ook wel heel leuk dat jij er gisteren iets over publiceerde! Toeval, maar ook wel fijn om te lezen dat er meer bloggers zijn die ”aan de andere kant” staan. Heel mooi! 🙂
   En ja, ik ben het met je laatste opmerking eens. Bloggen/schrijven doe ik toch wel, dus er is geen reden om door de sfeer die er omheen hangt te zeggen: ‘Ik stop er maar mee!’ Toch zou ik het anderzijds ook leuker vinden als de cultuur wat echter werd. Maarja… Daar heb ik Lilyrose dan ook voor opgericht haha.

   Beantwoorden
 2. Claire

  Interessant stuk. Naar mijn idee ben ik eerlijk. Als ik een artikel niet interessant vind dan lees ik het niet of geef ik geen reactie omdat ‘het moet’. Als er werkelijk om een eerlijk antwoord wordt gevraagd dan zal ik die geven. Maar ik heb nog niet gezien dat iemand daadwerkelijk daarom vraagt haha. Misschien maar goed ook!

  Beantwoorden
  • Jacky

   Haha niet? Ik zie het zo vaak bij blogs (bijvoorbeeld) ‘laat me weten wat je van mijn nieuwe schoenen vindt!!’
   Nouja, op zulk soort dingen reageer ik dan niet, want wat heeft het voor nut om te zeggen dat het niet mijn smaak is. Dan zou ik het inderdaad doen om mijn linkje ergens achter te laten. Nee, dat heeft geen enkele toegevoegde waarde en is daarnaast gewoon niet leuk.
   Ik zou het daarentegen wél doen als er gezegd wordt dat Blogger niet precies weet of de schoenen nou oké zijn of niet.

   Haha… dun lijntje dus. Maar dankjewel dat je wél een reactie op deze hebt gegeven! Whoehoe!

   Beantwoorden
   • Clairecodi

    O haha op die manier! Ja wel van die algemene vragen op het eind maar ik heb altijd het idee dat daar niet echt om een mening wordt gevraagd. Eerder als afsluiter voor het artikel of om de lezer te betrekken. Gek eigenlijk want waarom stellen ze die vraag dan? Zelf stel ik ook altijd een vraag aan het eind van het artikel maar niet vaak gehad dat mensen dan ineens ‘negatief’ doen of het er totaal niet mee eens zijn. Jammer juist want ik vind het altijd wel leuk om andere meningen te horen haha.

 3. Sylvia Vorspaget

  Eerlijk zijn mag, maar wel op een nette manier. Juist van opbouwende kritiek kun je iets leren, toch? Ik vraag niet voor niets dingen aan mijn lezers onder aan een artikel. Fijne avond nog!

  Beantwoorden
 4. Kim

  Zo waar ;). Haha, ik kon het niet laten. Censuur is mij persoonlijk niet opgevallen maar het valt mij wel op dat veel reacties hetzelfde zijn.

  Beantwoorden
 5. Anouk

  Hmmm ik laat meestal alles staan. Krijg vaak mensen die stiekem reclame willen maken maar dan haal ik de link gewoon weg (en zet ik een bericht eronder waarin ik zeg waarom). Vind dat je zeker je mening mag geven al ligt het ook aan de manier hoe dat gedaan wordt. Als het geen scheldkanon is maar een: nou ik ben het hier totaal niet mee eens, moet dat kunnen. Ligt misschien ook aan het soort blog en de blogger zelf…
  Gewoon lekker blijven reageren. Ook diversiteit in discussies is heel belangrijk.

  Beantwoorden
  • Jacky

   Juist! Als je iets wilt vertellen en je zit er niet op te wachten dat iemand daar iets over zegt wat minder positief is, dan moet je de reacties onder dat artikel maar uitschakelen… Ik denk niet dat het internet de plaats is waar iedereen je een hand boven het hoofd houdt (met uitzondering van bloggers die leuk gevonden willen worden door andere bloggers 😉 )

   Beantwoorden
 6. creatief2016

  Ik hou er juist van om een eerlijke mening te krijgen want daar kan je juist wat mee , helaas ziet niet iedereen dat in . leuke blog lekker zo doorgaan groetjes An Creatief

  Beantwoorden
 7. Danielle

  Jammer is dat inderdaad. “Ik ben benieuwd wat jullie vinden” lijkt eigenlijk code voor “kun je weer even een reactie achterlaten zodat mijn blog populair lijkt”. Oke, misschien niet bij iedereen… Maar van nuance is een verhaal nog nooit boeiend geworden. Op het moment dat je dat spelletje niet (meer) meespeelt is je blog ineens niet meer “super inspirerend” en iets waar ze het “helemaal mee eens” zijn. Sterk stuk, ik heb het met plezier gelezen!

  Beantwoorden
 8. My Little Happiness

  Commentaar krijgen op je blog is nooit leuk, maar je leert er wel enorm van. Soms werk je met zulke oogkleppen aan je “kindje” dat dit soort comments je erbij helpen om een betere versie te worden van wat het al is. Tot nu toe heb ik nog nooit comments verwijderd. Ik laat ze staan en reageer netjes op het commentaar. Ik snap wel helemaal wat je bedoeld, er zijn zat bloggers die bij iedereen reageren met goed stuk of geweldig. Terwijl je bijv. In de tekst aangeeft dat het product gewoonweg kut is. Reageer met iets nuttigs of niet. Meeste lezen volgens mij niet eens het artikel en droppen gewoon alleen hun link.

  Beantwoorden
 9. Maai

  Heerlijk 😉 Ik snap de blog wereld überhaupt niet, ik blijf lekker op mijn eilandje schrijven. En eerlijke meningen mogen wel wat meer gewaardeerd worden. Ik ben er op internet niet zo goed in, zeg dan liever niks. Maar vind ze wel waardevol om te lezen.

  Beantwoorden
 10. Loes | Gewoon iets met Loes

  Ha, wat een heerlijk stuk. Zag het voorbij komen of Facebook en ik dacht: toch even lezen (en reageren dus). Ik snap niet dat mensen reacties weghalen. Dat doe ik alleen met de spam-reacties. En als je niet tegen kritiek kunt, moet je er inderdaad niet om vragen! Aan de andere kant: afbranden hoeft ook niet, maar waarom iets verbloemen als je het niets vindt? Dat mag toch je mening zijn? Ik zie soms (vooral bij hele grote bloggers) van die haat-reacties, en dat vind ik dan weer doorslaan naar de andere kant. Maar goed, (sommige) bloggers zijn rare wezens.. Enne, weekoverzichtjes maak ik ook, al is het maar om te onthouden wanneer ik naar de kapper ben geweest, ha!

  Beantwoorden
  • Jacky

   Ten eerste: een weekoverzicht is leuk om te lezen! Ik doe er zelf niet aan, omdat ik niets belangrijks doe en ook nooit naar de kapper ga 😉

   Kijk iemand ”haten” of helemaal de grond instampen dat is iets wat altijd ongepast is. Ik begrijp dat je daar absoluut niet op zit te wachten. Als ik bij vloggers wel eens Youtube comments lees, dan schrik ik er onwijs van. Dingen als ‘Je bent lelijk’ of gewoon echt nasty gemene dingen zeggen: waarom zou je in godsnaam zoiets zeggen? Dat is gewoon nutteloos afbranden en dat siert je niet.

   Beantwoorden
 11. Judith

  Ik laat kritiek gewoon staan. Alleen gebeurt het bijna nooit. Ik heb wel afgeleerd zelf niet altijd te zeggen wat ik denk, en reageer dus zelden tot nooit op blogs omdat ik niets aardigs te zeggen heb. Zo hou ik dat perfecte huichelachtige wereldje mede in stand

  Beantwoorden
 12. Michelle

  Ook ik, net als alle andere bloggers, die hierboven hebben gereageerd, heb het stuk met een smile gelezen. Maar ik moet ook wel hand in eigen boezem steken, reacties ontvangen is leuk!
  Alleen soms krijg je alleen een reactie, die je stof tot nadenken geeft, maar die moet je slikken, als je vraagt om eerlijkheid. So true! (God, nu maak ik me er ook aan schuldig, haha..)
  Anyways, keep on posting, want je hebt wel gelijk. Alleen veel mensen kunnen niet tegen eerlijkheid, meningen/feedback, die anders zijn dan verwacht.

  Beantwoorden
  • Jacky

   Natuurlijk! Reacties ontvangen is super leuk! Ik krijg zelf alleen bijna nooit reacties, maar dat komt dus ook omdat ik helemaal niet snel zal reageren tenzij ik het echt een geweldig stuk vind, of als ik iets toe te voegen heb. Desalniettemin lees ik heel veel blogs wel met veel plezier! Het is natuurlijk niet alleen maar ellende 😉

   Beantwoorden
 13. Charlotte

  Boom! Right in your face! Ik hoop dat een aantal van die hielenlikkende bloggers waar jij het over hebt dit artikel ook lezen. Zelf reageer ik niet heel vaak als ik ergens een negatieve mening over heb (wees aardig of houd je bek principe, ik heb er geen behoefte aan om vijanden te maken), maar soms ben ik het zo oneens met een bepaalde blogger dat ik dat wel netjes beargumenteerd in een comment wil zetten.

  Die reactie die jij op de gratis goodies discussie gaf was misschien een beetje lomp geformuleerd, maar de manier waarop is stiekem wel humoristisch. Heel veel bloggers denken dat ze overal maar recht op hebben als ze een jaartje bezig zijn, maar ze zijn echt niks als je er bedrijfstechnisch naar kijkt. Zelf ben ik nu 8 jaar aan het bloggen en ik heb ook maar 700 pageviews per maand ofzo, ik ga me dan echt niet inbeelden dat ieder bedrijf maar van alles naar me stuurt en me overal voor uitnodigt. Wat ik wel krijg zie ik dan ook altijd als een groot voorrecht – niet als een recht. Ik weet dondersgoed dat ze maar een beperkt aantal gratis goodies kunnen weggeven, en als ik een PR bureau was, zou ik ook eerder kiezen voor bloggers die de perfecte niche hebben of 10x meer volgers.

  Beantwoorden
  • Northflix

   Hier verbaas ik me ook vaak over! Van die meisjes (Ja, 16 jaar, dan noem ik het meisjes) die net begonnen zijn op een gratis WordPress blog en dan vragen om adressen van PR bureaus en vragen hoeveel geld ze kunnen vragen aan grote merken. Echt bizar! Ken je plek, denk ik dan. Laat eerst maar eens minimaal 1 jaar zien dat je kwaliteit kunt leveren en de discipline hebt om wat op te bouwen/regelmatig content te posten.

   Wat ik me wel eens afvraag is of het slim is om enkel naar bereik/pageviews te kijken. Soms zie ik dingen op bepaalde blogs voorbij komen waar overduidelijk de #spon vanaf spat. Zo fake. Zo nep. Zo niet passend bij die blogger. Als ik een bedrijf zou hebben zou ik voor mensen gaan die redelijk bereik hebben, trouwe volgers en die bij mijn product passen. Ik zou niet enkel op bereik letten, ook op relevantie.

   Beantwoorden
   • Jacky

    Dit verbaast mij ook! Dat er bedrijven zijn die – als voorbeeld – een beautyblogger benaderen om te schrijven over een theepot. Ten eerste is het vanuit die bedrijven vreemd, ten tweede: hoezo neem je zoiets aan als je je echt beperkt tot één niche?
    Maar ik kan daar niet goed over meepraten, want wij zitten niet binnen een niche en we hebben 10 actieve schrijvers met alle 10 een andere persoonlijkheid en interessegebied. In principe kunnen we dus wel alles kwijt. Maar vooralsnog vind ik niet dat je dat moet willen. We worden ook vaak benaderd door bedrijven die dingen willen weggeven die geen van ons ooit zelf zou kopen, tja… dan is het heel lief aangeboden maar niemand wordt er gelukkig van (de lezers ook niet en dat vind ik nog wel het belangrijkste).

 14. Northflix

  Leuk stuk om te lezen! Ik heb hier ook al eens wat verbaasde woorden over geschreven.
  Al die blije happy happy regenboog eenhoorn opmerkingen. Ik heb daar niets mee!
  Weet je, ik zal nooit iemand zomaar afbranden, maar als iemand bijvoorbeeld een oogschaduw palette reviewt en ze eruit ziet alsof ze er met haar gezicht in is geramd/het door een kleuter van 3 op haar gezicht is geschilderd dan ga ik niet roepen “Mooie look!”… Dan zal ik hoogstens zeggen “Goed gepigmenteerde producten, zo te zien”, maar meestal zwijg ik en surf ik verder als ik niets aardigs te zeggen heb.
  Ik vind het op mijn blog juist fijn als er mensen zijn – en die zijn er gelukkig – die het niet met mij eens zijn of gewoon zeggen “Het is niet mijn smaak” of “Ik vind het te duur”.
  Waar ik wel moeite mee heb is schelden of krachttermen of enkel afbraak-reacties of reacties als “Wat een bullshit artikel”. Zeg dan tenminste “Ik vind het een bullshit artikel” en leg me uit waarom.

  Beantwoorden
  • Jacky

   Haha! ”goed gepigmenteerde producten” 😀

   Ik houd in elk geval wel van een goede discussie, juist! Er verschijnen hier bijvoorbeeld ook wel dingen over het geloof waarin een heel sterke mening naar voren komt vanuit een blogger. Die blogger weet dan ook dat als we dat publiceren er genoeg mensen zullen zijn die dat niet kunnen waarderen. Maar dat vind ik juist het mooie. Meningen zijn er om gedeeld te worden en van discussies kun je juist leren. Die bestaan niet om mensen af te zeiken, maar om jouw idee te geven en – jemig dat klinkt nu wel heel zweverig – ook een ander ”wijzer” te maken. Om te laten zien wat jij denkt. Daar is niks mis mee en dat betekent, voor mij in elk geval, niet automatisch dat je elkaar dan de rest van je blogleven maar stom vindt.

   Beantwoorden
   • Northflix

    Helaas denken veel mensen er niet zo over! Ik heb het zelf ervaren door een niet zo populaire/afwijkend van de massa mening te delen over een bepaald onderwerp. Je wilt niet weten hoeveel mensen begonnen te schelden en wat ik in mijn mailbox aantrof. Waarom niet gewoon zeggen “Ik denk er anders over, omdat…”… Mensen die mij al jaren volgden heb ik daarna nooit meer teruggezien. Lig ik er wakker van? Geen seconde! Ik vind het triest als je als volwassen mensen niet een discussie aan kunt gaan op een fatsoenlijke manier en dat je niet inziet dat je soms “agree to disagree” toe kunt passen. Nee, het is ontvolgen en je bespotten achter je rug om. Zo kortzichtig! Ik heb door bepaalde comments van bezoekers mijn inzichten/standpunten wel degelijk aangepast. Luisteren/lezen kan altijd. Toch?!

 15. Lieke

  Jammer om te zien dat werkelijk niemand je hier tegenspreekt.

  Om maar meteen met een mening te beginnen: ik vind dat als je niks leuks te zeggen hebt, het geen voordeel heeft om je mening te geven als het niet over belangrijke dingen gaat. Een mening hebben om maar een mening te hebben, zo komt dat een beetje over wat je schrijft. Uiteraard moet je niet altijd positief zijn – zoals Meghan – maar wat is er mis mee om je mond gewoon dicht te houden als je enkel iets negatiefs gaat reageren? Wie wordt er in hemelsnaam beter van als je iets negatiefs plaatst?
  Je schrijft dat je vindt dat jij iemand wijzer maakt door jouw mening te geven.
  Dat kan bij sommige mensen nogal betweterig en zelfingenomen overkomen, kan ik ook eerlijk aangeven.

  Misschien gaat het ook in sommige gevallen over cultuurverschillen hoor. Veel Nederlanders bijvoorbeeld zijn tactloos, niet-diplomatisch en ongenuanceerd. Belgen daarentegen soms té genuanceerd, maar als ik alles bij elkaar bekijk vind ik dat er niks mis is met enige nuance en diplomatische aanpak. Waarom heb jij wel moeite met nuance gezien je aangeeft dat ‘lekker direct’ ‘beter’ is? Ben daar wel benieuwd naar. Waarom zou je iets niét met een gouden strik inpakken? Het gaat toch niet enkel om de inhoud van de mening maar ook over HOE je die overbrengt?
  Jouw mening wordt namelijk sowieso beter geaccepteerd – of die nu kritiek bevat of niet – indien die op een goede, tactvolle manier wordt gebracht. Probeer maar eens 😉 je zult zien dat een tactvolle, beleefde mening je boodschap nog steeds even goed, zo niet beter, over zal brengen. Opbouwende kritiek is altijd beter dan gewoon even je kritiek uiten. Echt waar, je zult het zien. Het is namelijk win-win: je stoot mensen niet aldoor weer tegen de borst, én je kan je mening geven.

  Meerwaarde zit er naar mijn gevoel in ieder geval niet aan om iedereen om de oren te slaan met je mening.
  De wereld wordt er niet bepaald gezelliger op (of misschien wel wijzer?;-) ) indien iedereen zijn mening maar ligt te roepen. Waarom MOET een mening per se gedeeld worden volgens jou?

  Je schrijft verder dat je vindt dat je het ‘niet moet willen’ dat iemand meer doet dan één niche.
  Waarom? Wat is er mis mee dat mensen meer dan één niche bekleden?

  Fijne dag!

  Beantwoorden
  • Jacky

   Allereerst: dankjewel! 🙂
   Ik vond het ook jammer dat er geen reactie kwam die er tegenin ging. Dat zou dan betekenen dat dit hetzelfde is als wat er overal bij bloggers online al gebeurt. Dat is niet de bedoeling!

   Ik vind het te gek dat je reageert, terwijl je aangeeft dat je eigenlijk, als je het ergens niet mee eens bent, ook niet zal reageren. Om eerst antwoord te geven op je laatste vraag: het wordt niet aangeraden, maar als je Lilyrose hebt bekeken zul je zien dat ik me daar niets van aantrek. Het gaat over van alles en na drie jaar weet ik nog steeds niet wat de doelgroep is of waar dit blog onder valt. Ik kan alleen aannemen vanuit diegenen die binnen een niche werken dat het in elk geval handiger is om je doelgroep concreet te krijgen. Maar ik ben zelf niet begonnen met een concept en überhaupt het idee van een doelgroep, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Ik vertel wat ik hoor en wat ik deel zelf ervaar door niet binnen een niche te schrijven.

   Ik heb niet alle commentaren die ik heb geplaatst, of mijn eigen artikel doorgelezen, maar ik denk niet dat ik de woorden ”lekker direct” heb gebruikt. Dat klinkt niet als iets wat ik zou zeggen. Ik houd van eerlijkheid, ja, maar niet van over mensen heenlopen. Ik vind dat comments een sprankje humor mogen bevatten in de vorm van cynisme of – als je het echt zwáár oneens bent – sarcasme.

   Zoals je hebt gelezen, ben ik ook absoluut geen fan van afbranden; ik zou nooit zeggen dat ik iets waar iemand voor kiest stom vind of lelijk. Dan houd ik mijn mond. Maar wanneer iemand een stuk plaatst en vraagt om een mening over hoe iets schrijftechnisch in elkaar zit, of wat verbeterpunten zijn en ik geef daarop een antwoord, dan zou ik het op prijs stellen als dat antwoord niet wordt afgedaan als ”afbranden”. Dat vind ik niet eerlijk als er expliciet om gevraagd wordt met de boodschap dat de schrijver wil groeien. Ik zou dat als schrijver niet doen, als ik kritieken niet zou kunnen verdragen.

   Ik denk dat een mening altijd waardevol is, maar niet per se gedeeld hoeft te worden. Dat heb ik ook niet beweerd. Ik heb het over enkele specifieke discussies waarin een mening die anders is, niet wordt gewaardeerd terwijl daar door een schrijver wel om gevraagd wordt. Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Ik zit niet op het internet om mensen een slecht gevoel over zichzelf te geven en ik vind het ook jammer dat ik je die indruk geef in dit artikel. Daar moet ik dan wat aan doen zodat de lezers ook weten dat ik hier niet ben om iedereen maar te haten. Zo zit ik niet in elkaar. Ik denk niet dat ik een ongenuanceerd of hard persoon ben, eerder sociaal onhandig. En dat die onhandigheid, gecombineerd met een mening, misschien niet altijd even tactvol eruit komen. Daarnaast spreek ik in dit artikel ook niet over goed of fout, over hoe men het zou moeten doen, maar over mijzelf en mijn eigen onbekwaamheid om mee te komen in de bloggerswereld.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.