grijsNa mijn frustrerende reis, begin ik nu, na 5 maanden, wel van mijn dreadjes te houden. Ze zitten elke dag anders en het is na het wassen iedere keer weer een verrassing hoe ze eruit komen te zien. De ene week hangen ze dagen achter elkaar slap om mijn gezicht, en de week daarna springen ze vrolijk overeind.

Inmiddels heb ik er vrede mee. Vanaf nu kan het – hopelijk – alleen maar beter worden. Iets wat niet beter werd, was mijn afschuwelijke uitgroei. Ik had me voorgenomen om mijn haar niet meer te gaan verven, maar toen huisgenootje Lois een foto van mij maakte toen ik overdag in de tuin bezig was, schrok ik me helemaal lam.

Ik was grijs.

Nee niet echt natuurlijk. Maar wel als je het vergeleek met de rest van mijn haar. Hoewel het haar eerst donkerbruin was, werden de dreads na verloop van tijd steeds blonder. Niets mis mee, maar die uitgroei. Jongens! De struggle, de ellende, de oma-look. Ik kon er helemaal niets mee.

Tijd voor verandering

Syoss  Oleo Intense 2-10 Bruinzwart

De Syoss verf beviel mij, met ”gewoon” haar, altijd heel erg goed. Een aanbieding bij de Etos in Pijnacker (of was het bij iedere Etos in Nederland? Vast wel), bracht me opnieuw bij dit merk. Twee voor de prijs van één. En twee pakjes heb je écht wel nodig met dreadlocks. Heus.

Benodigdheden:

– Haarverf
– Kwastje
Esther

Veel mensen met dreads, verven hun haar met henna, maar dat is niet noodzakelijk. Hoewel henna een stuk natuurlijker is en je dreads wat minder zacht maakt, kun je het haar ook met gewone verf van de drogisterij verven. Het blijft tenslotte gewoon haar.

Syoss bruinzwart

Het enige nadeel van de Syoss verf is de aanwezigheid van jojoba olie. Samantha maakte hier eerder een blog over, omdat deze olie je haar repareert. Heel prettig als je mooi, glanzend haar wilt hebben, maar voor dreads is het niet aan te raden. Bij dreads mag alles kapot.

Let op: wees de eerste maanden voorzichtig met heftige blondeer- of bleekmiddelen, want hoewel deze het haar meteen een stuk stugger maken, bestaat er ook een kans dat je dreads afbreken. Laat je goed adviseren over heel agressieve middelen, voordat je ze gebruikt.

Before:

before 1 before 2

How to: dreads verven

Volg de aanwijzingen op de verpakking, trek je handschoenen aan en begin bij de uitgroei. Het werkt net als ”gewoon” haar verven, maar je loopt tegen iets meer complicaties aan.

Dreads groeien in ”stukken”. Daarom heb je Esther nodig, want zij kan de achterkant voor je bekijken en een glaasje wijn op de wasbak neerzetten. Zonder Esther kan het verkeerd gaan, omdat het haar nou eenmaal veel moeilijker te verdelen is in je eentje. Esther kan de achterkant voor je doen, en ondertussen gezellig met je babbelen*.

Syoss color

Als je de uitgroei goed in de verf hebt zitten, open je verpakking twee en meng je de verf. Op die manier trekt de uitgroei iets langer in, zodat je zeker weet dat je van de oma-look zal afkomen.

Je hebt twee verpakkingen nodig

Hoe kort je dreads ook zijn. Dreads slurpen verf en als je een mooie, egale kleurt wilt krijgen, moet je er een flinke berg insmeren. Spuit de verf gewoon op de dreads, masseer het in, en bekijk als je het hele haar hebt gedaan of er nog plekken zijn die er lichter uitzien dan de rest. Ook hier komt Esther goed van pas. Vergeet niet een slokje wijn te nemen.

Uitspoelen

Dreads dienen niet met een verzorgende shampoo gewassen te worden en al helemaal niet met de conditioner die bij de verf zit. De jojoba olie in de verf van Syoss zorgt er al voor dat je dreads super donzig worden en dat is nou juist wat je niet wilt.

Spoel de dreads heel goed uit, want verfresten blijven gemakkelijk op je hoofdhuid hangen met dit ingewikkelde haar. Zorg ervoor dat je écht alles eruit hebt. En droog het daarna met een handdoek die al wat ouder is, omdat je tijdens het uitknijpen van je dreads waarschijnlijk nog wat vlekken zult achterlaten.

Hierbij wil ik mijn excuses aanbieden aan Esther, omdat haar handdoek onder de verfvlekken zit. Esther: ik koop een nieuwe voor je.

Resultaat

Aah yeah! Veel beter. Eindelijk oma af.

After 1 After 2

Door de donkere kleur, lijken de dreads ook een stukje voller te zijn. Hoe donkerder het haar, hoe voller het lijkt. Esther heeft er na het verven een sleeve in geknoopt (ze is heel handig) en ze heeft er een paar metalen kralen ingehangen. Die vallen nu nog meer op, met dat donkere haar.

sleeve 1 sleeve 2

Grote blij. Verfsessie 1 is geslaagd!

*Indien Esther niet beschikbaar is, kun je ook iemand vragen die je kent.

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.