Gent is een prachtige stad om te bezoeken! Ik heb er tijdens mijn studie een half jaar gewoond en ben stiekem een beetje verliefd geworden op deze stad.

Gent is een redelijk grote stad met ongeveer een kwart miljoen inwoners. Een deel daarvan is student. Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen, maar ook als niet student kan je je prima vermaken in deze mooie stad. Gent is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij het plannen van een stedentrip omdat België dicht in de buurt is en je misschien liever wat verder weg wilt. Dat het wat dichterbij is heeft ook voordelen, want je kan prima met de trein of auto in plaats van het vliegtuig en ook de taal zorgt niet voor (veel) moeilijkheden, omdat Gent in het Nederlandssprekende gedeelte van België ligt.

De ultieme stadsgids voor een trip naar Gent

Eten en drinken

Amadeus
Als je spareribs lekker vindt MOET je hierheen. Ze hebben de lekkerste spareribs die ik ooit heb gegeten en het is onbeperkt. Bij de ribs krijg je salade en een gepofte aardappel met heerlijke kruidenboter, die je ook steeds bij kunt bestellen (Spareribsmenu à volonté €17,95). Als je liever vis eet of vegetarisch bent kan je ook terecht bij Amadeus want ze hebben van alles op de menukaart staan. Amadeus heeft 4 vestigingen in Gent en nog 6 vestigingen op andere plaatsen in Belgie, zoals Antwerpen en Brussel.

Reserveer wel even als je bij Amadeus gaat eten. Het kan erg druk zijn.

Gent

Spare ribs van Amadeus

(Amadeus: Plotersgracht 8-10, Plotersgracht 41, Gouden Leeuwplein 7 en Bagattenstraat 197, 9000 Gent).

Hasta Mañana
Bij Hasta Mañana kan je heerlijke tapas eten en genieten van cocktails. Leuk restaurantje met een fijne sfeer.

Gent

Tapas en sangria bij Hasta Mañana

(Hasta Mañana: Lammerstraat 19, 9000 Gent).

Gentse neuzen 
Grote kans dat je tijdens je bezoek in Gent kraampjes tegenkomt met cuberdons, beter bekend als de Gentse neuzen. Ze noemen het Gentse neuzen omdat de vorm ze doet denken aan een neus. De snoepjes hebben een harde buitenkant en een zachte vloeibare binnenkant. De smaak is gebaseerd op frambozen maar er zijn ook andere smaken verkrijgbaar. De framboos smaakt heel zoet, iets te zoet voor mij.

De Gentse neuzen zijn ook verkrijgbaar bij souvenierswinkels, banketbakkers en bij de supermarkten.

Gent

Gentse neuzen

(Bron: Gent voor beginners).

Bezienswaardigheden

Graslei en Korenlei
De Graslei en Korenlei zijn een van de mooiste straten in het centrum van Gent. Aan de rechteroever van de rivier de Leie bevindt zich de Graslei en aan de linkeroever de Korenlei. De straten liggen tussen de Grasbrug en Sint-Michielsbrug. In de zomer zit de Graslei vaak vol met studenten die genieten van de zon. Aan de Graslei bevinden zich ook verschillende restaurantjes.

(Graslei en Korenlei, 9000 Gent).

Stadsrondvaart
Vanaf de Korenlei kan je voor verschillende stadsrondvaarten kiezen. Zo heb je de rondvaart ‘Het middeleeuwse centrum’ die 40 minuten duurt, maar ook een vaarprogramma ‘Gent Compleet’ die 3,5 uur in beslag neemt. Tijdens een rondvaart krijg je veel informatie over de stad. Er zijn meerder organisaties die boottochten aanbieden. ‘De bootjes van Gent’ is daar er een van.

Gent

(De Bootjes van Gent: Korenlei 4A, 9000 Gent).

Graffiti straatje
Als je in Gent bent moet je even door het graffiti straatje lopen dat zich in de buurt van de vrijdagmarkt en het Sint Jacobsplein bevindt. In dit straatje wordt het spuiten van graffiti op de muren gedoogd en dat is te zien. Het straatje is helemaal volgespoten met graffiti. Zowel mensen die het eens willen proberen als echte graffiti kunstenaars zorgen ervoor dat er geen stukje muur meer leeg blijft. Het is een mooi, kleurrijk geheel en het verandert steeds doordat er nieuwe kunstwerken bijkomen. Mocht je de graffiti willen blijven bewonderen vanuit huis, dan kun je deze facebookpagina liken.

(Graffiti straatje: Werregarenstraat, 9000 Gent).

Blaarmeersen
De Blaarmeersen is groot een sport- en recreatiepark waar je terecht kunt voor ontelbare sport- en recreatiemogelijkheden. Er zijn veel georganiseerde activiteiten, maar je kan er in de zomer ook prima op het strandje aan het meer liggen of heerlijk wandelen door mooie omgeving. Bij de Blaarmeersen is ook een camping aanwezig waar je kunt genieten van de rust en natuur, maar met de bus binnen enkele minuten weer in het centrum staat.

(Blaarmeersen: Griendijk, 9000 Gent).

Belfort van Gent
In het centrum van Gent heb je de beroemde Gentse torenrij. De Sint-Niklaaskerk, de Sint-baafskathedraal en in het midden van die 2 staat de 95 meter hoge Belforttoren. Je kan de Belforttoren bezoeken, wat wel een flinke klim is, maar het belooft je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. De Belforttoren behoort tot het werelderfgoed van UNESCO.

(Belfort van Gent: St-Baafsplein, 9000 Gent).

Gravensteen
Het Gravensteen is een overgebleven middeleeuwse burcht. Het is de enige in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem. In het Gravensteen bevindt zich het Gerechts- en Wapenmuseum met onder andere verschillende foltertuigen en een historische wapencollectie. Bovenop het Gravensteen kan je genieten van het uitzicht over de stad.

(Gravensteen: Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent).

Cafe’s

Dat belgen graag een biertje drinken wordt je al snel duidelijk als je in Gent rondloopt. Er zijn een groot aantal biercafés. Hier een aantal cafés die je eigenlijk niet mag missen als je de stad bezoekt.

Trollenkelder
De Trollenkelder is een heel gezellig ouderwets bruin biercafé gelegen aan het Sint-jacobsplein. De Trollenkelder heeft 3 verdiepingen die regelmatig allemaal vol zitten. Leuk bij dit café is het bier van de maand. Iedere maand een ander biertje waarvan je er maar 1 hoeft te betalen om er 2 te drinken, goedkoop nieuwe biertjes ontdekken dus. Met de drankkaart in de vorm van een krant kan je kiezen uit de vele biertjes en ondertussen informatie opdoen over de Trollenkelder en genieten van de Belgische mopjes die erin staan.

Gent

(Trollenkelder: Bij Sint-Jacobs 17, 9000 Gent).

Het Waterhuis aan de Bierkant/Bierhuis
Het bierhuis is net als de Trollenkelder een gezellig ouderwets bruin biercafé. Het bierhuis is gelegen aan het water, wat er vooral in de zomer voor zorgt dat je er heel fijn kunt zitten op het terras. Er staan dan regelmatig mensen te wachten tot er een tafeltje vrij komt.

(Het waterhuis aan de bierkant/bierhuis: Groentenmarkt 9, 9000 Gent).

De Dulle Griet
Praatcafe De Dulle Griet heeft volgens de website de grootste keuze aan Belgische bieren in Gent. Ze hebben meer dan 400 bieren. Toch komen veel mensen voor hetzelfde bier’tje’: Max van het huis. Max van het huis is een bier’tje’ van 1,2 liter in een koetsierglas. Om te voorkomen dat die glazen meegenomen worden of mensen er te lomp mee om gaan moet je een van je schoenen in een mand doen die naar het plafond wordt gehesen. Als je het glas heelhuids inlevert krijg je je schoen terug.

(De Dulle Griet: Vrijdagmarkt 50, 9000 Gent).

’t Dreupelkot
Een dreupke, ofwel een shotje, bij ’t Dreupelkot hoort zeker bij een bezoekje aan Gent. Bij ’t Dreupelkot hebben ze meer dan 200 soorten jenevers, dus voor ieder wat wils. Tiramisu, ananas, bounty en walnoot zijn een aantal smaken die ze verkopen. ’t Dreupelkot is maar een klein cafeetje waar je daardoor niet al te lang moet blijven. Even ’n dreupke en dan weer door. ’t Dreupelkot bevindt zich naast het Bierhuis.

Gent

(’t Dreupelkot: Groentenmarkt 12, 9000 Gent).

’t Galgenhuis
Het Galgenhuis is het kleinste café van Gent met binnen maar een aantal tafeltjes. Het Galgenhuis werd, zoals de naam al verklapt, vroeger gebruikt om mensen op te hangen. Gelukkig is het nu niet meer zo en kan je ook hier genieten van verschillende lekkere bieren. In de winter moet je geluk hebben om een vrij tafeltje te vinden. In de zomer is er een terras en heb je meer kans op een tafeltje.

Gent

(’t Galgenhuis: Groentenmarkt 5, 9000 Gent).

Uitgaan

Ondanks dat Belgen graag speciaalbiertjes drinken en gezellig praten in een van de vele cafés van Gent, kun je ook er ook prima uitgaan.

Vooruit
De Vooruit in een bruisend kunstencentrum en een ontmoetingsplaats in het centrum van Gent. Je kunt hier terecht voor dans, theater, muziek, feestjes en literatuur. Ze hebben een divers programma voor ieder wat wils. Ook kan je terecht voor een hapje of drankje in het bijbehorende café.

(Vooruit: Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent).

Overpoort
Als je wilt stappen, kun je het beste naar de Overpoortstraat. Deze straat bevat meer dan 35 cafés en wordt vooral door studenten druk bezocht. Je hebt verschillende drink- en danscafe’s, nachtwinkels en eet gelegenheden voor een nachtelijke snack tijdens of na het stappen. Vooral op donderdagavond is het erg druk door alle studenten. Op vrijdag en zaterdag kun je ook prima stappen.

(Overpoort: Overpoortstraat, 9000 Gent).

Charlatan
Charlatan is een muziekcafé op de Vlasmarkt. Charlatan heeft 3 zalen: het café, de concert- en danszaal en de barbaar. Bij Charlatan zijn wekelijks feestjes en optredens van uiteenlopende muziekgenres.

(Charlatan: Vlasmarkt 6, 9000 Gent).

Gentse feesten

Als je van feesten houdt, doe je er goed aan om tijdens de Gentse Feesten, die ieder jaar in juli vallen, Gent te bezoeken. Je moet dan wel tegen drukte kunnen. De Gentse feesten worden al gevierd vanaf 1843 en zijn ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste culturele festivals in Europa met nationale en internationale artiesten. Je hoeft je niet te vervelen tijdens de Gentse feesten. 10 dagen lang gratis muziek op meer dan 10 pleinen, kinderanimatie op verschillende locaties en honderden binnen- en buitenactiviteiten. Het aantal bezoekers blijft stijgen, de laatste jaren kwamen er rond de 1,3 miljoen bezoekers op af. Het bezoeken van de Gentse feesten is gratis.

Mocht je in juli niet naar de Gentse feesten kunnen dan kan je in de winter terecht bij de Gentse Winterfeesten. Deze woorden sinds een paar jaar georganiseerd en bevatten onder andere kerstmarkten, een ijspiste en shows.

(Gentse Feesten en Gentse Winterfeesten: 9000 Gent).

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.