Fryslân boppe! Wist je wel dat Lilyrose gevestigd is in Leeuwarden? Fuck Amsterdam en al die ”hippe” andere steden. Friesland is waar je moet zijn, geloof ons maar. Leeuwarden is niet zonder reden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa! Wen maar alvast aan het idee, want Friesland is leuker en levendiger dan je denkt!

Toen ik in het verleden wel eens trainingen gaf, vroegen mensen standaard waar ik vandaan kwam. Als ik ”Leeuwarden” antwoordde, dan was het eerst even een tijdje stil en daarna kreeg ik een vraag. Meestal was het: ‘Oh… enne…. is dat wel een beetje leuk daar?’ Of, ‘woon je daar ook echt vrijwillig?’

Het antwoord op beide vragen is ‘ja natuurlijk!’. Friesland is prachtig, gezellig én er is altijd wat te doen. En ik zal je even uit de droom helpen (mijn lieve medemens uit de randstad): we hebben hier gewoon telefoonnetwerken, er zijn hier minder boeren dan in het westland, er rijden geen trekkers op de snelweg en jullie accentje is écht niet mooier dan dat van de friezen.

Maareeh… is er wel wat te doen in Friesland dan?

Ja! Het festivalseizoen is geopend en de friezen weten echt wel hoe ze leuke dingen moeten organiseren. Gisteren was er bijvoorbeeld de bloemetjesmarkt. Daar worden overigens geen bloemen maar planten verkocht. Friesland zit dus vol verrassingen. En dit weekend zet Leeuwarden alvast de sprint in naar een nieuwe, onvergetelijke zomer. Zullen we er even een paar voor je op een rijtje zetten?

Het Fries StraatFestival

Dit weekend wordt de hele binnenstad van Leeuwarden omgetoverd tot festivalterrein. De leukste theater-, dans- en muziekacts kun je dan voor nop bezoeken! Ontdek nieuwe muziek, maak nieuwe vrienden én geniet van de zon. Op elke hoek staat wel een barretje of een podium!

Website Straatfestival

City Proms

Goed, goed. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet bepaald een feestganger ben, maar het is leuk om in de binnenstad te wonen en te kijken naar mensen die dat wél zijn! Persoonlijk houd ik van iets meer rust en daarom is City Proms er eentje die ik bijna nooit oversla. Vrijdag 23 t/m zondag 25 juni kun je genieten van de prachtigste klassieke muziek. Klinkt saai, is het niet! Ook dans en theater krijgen op dit festival een plaatsje. Oh, enne: ook City Proms is helemaal gratis!

Website City Proms

Oranjewoud Festival 

het houdt niet op bij de stadsgrenzen. Integendeel. Van 1 tot 5 juni zorgt het Oranjewoud Festival voor een programma vol verbinding en klassieke muziek in een prachtig groene omgeving. Bos-, kaarslicht, middennachtconcert – het gebeurt er allemaal.

Website Oranjewoud Festival

Oerol

Een paar dagen later, op 9 juni, gaat Oerol weer van start. Ja ja! Je zou het bijna vergeten, maar dat hoort gewoon bij Friesland hoor! Tijdens heerlijke eilandevent is Terschelling tien dagen lang podium voor theater, dans, kunst en muziek. Meer dan de moeite waard!

Website Oerol

Friesland agenda 2017

Oerol 2014 – opening – openingsact Tryater – IIsfoarstin – © Saris & den Engelsman

Welcome to the Village

Welcome to the Village is van 21 tot 23 juli het mooiste dorp van Nederland vol internationale artiesten en waar het festivalfood bestaat uit lokaal verantwoord eten. Een spetterend popfestival met een heerlijk lokaal karakter, net buiten Leeuwarden. Kun je zo op het fietsje naartoe (of met de bus natuurlijk). Welcome to the Village is wel echt de hipster hotspot deze zomer!

Website Welcome to the Village

Friesland agenda welcome to the village

Sneekweek

Heeft dit event nog introductie nodig? We denken het niet. Vanaf 9 augustus wordt het feesten in Friesland!

Website Sneekweek

Psy-fi

Dit psychedelische muziek en kunstevent is een magische wereld voor al je zintuigen. Psy-fi wordt dit jaar georganiseerd van 16 t/m 20 augustus en het is werkelijk een prachtig (en een beetje gestoord) gezicht. Mocht je nou niet met draaiende oogbollen terug naar huis willen, dan kun je ook lekker mensen kijken. Leeuwarden is in de periode rondom psy-fi een grote trekpleister voor hippies vanuit de hele wereld! Oh enne… dit jaar bestaat het festival vijf jaar. Daar zal vast iets moois mee gedaan worden.

Website psy-fi

psy fi Friesland Leeuwarden

Al deze events zijn natuurlijk maar een kleine greep uit het aanbod. Vooral in Leeuwarden is tijdens de zomermaanden bijna elke avond wel wat te doen. Van te gekke straatperformers tot house evenementen: je kunt ’t hier allemaal zien! Zo! En ga jij nu maar lekker op de trekker tulpen plukken. Wij vermaken ons hier wel.

 


Leeuwarden en Fryslân, Culturele Hoofdstad van Europa 2018
Leeuwarden-Fryslân is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar waarin de Friezen met lef hun kop boven het maaiveld steken, met cultuur als doel én als middel. Het programma bestaat uit ruim 45 evenementen en daarnaast uit nog 800 initiatieven, opgezet vanuit de gemeenschap. Op 5 oktober wordt het definitieve programma gepresenteerd. Voor meer informatie over Leeuwarden-Fryslân 2018 zie: www.2018.nl

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.