Zelf ga ik al heel wat jaren naar Italië op vakantie, maar mijn lief was er nog nooit geweest. ‘Dat schijnt heiligschennis te zijn met mijn Spaanse afkomst’, bromde hij. Toch was zijn nieuwsgierigheid geprikkeld na mijn lovende recensies van het vakantieland. Dus gingen we naar Florence. In de zomer. Het hoogseizoen. En toch hebben we er de tijd van ons leven gehad.

Wat is er te zien?

Florence is een toeristische trekpleister pur sang. Zeker in de zomer stikt het er van mensen die er niet uitzien als Italianen. Ironisch genoeg hebben we nog nooit zoveel Spaans gehoord als in Florence. Mijn lief was verbaasd en ik vroeg me hardop af of hij nooit had bedacht dat Spanjaarden heus niet alleen in Spanje op vakantie gaan. En dat ze massaal naar Florence trekken is goed te begrijpen, want er is zo ontzettend veel moois te zien.

De Galleria dell’Accademia is de plek waar de wereldberoemde David van Michelangelo te zien is. De rij is lang, dus ga vroeg in de ochtend. Behalve David wonen er niet heel veel beroemde kunstwerken, maar het is toch de moeite waard om even te gaan. Al was het maar om te zien hoe disproportioneel groot Davids handen zijn. Geen grap, ik was verbaasd.

Een ander bekend museum is de Galleria degli Uffizi. Ook hiervoor sta je lang in de rij, maar dat is zeker de moeite waard als je bekende kunstwerken wilt zien, zoals de Venus van Botticelli. Ook leuk; beelden imiteren. Niet alleen geeft dat leuke foto’s, ook ben je dan de perfecte toerist. En dat ben je per slot van rekening als je niet in Florence woont.

Hoewel het Uffizi een van de bekendste musea is, vonden wij Palazzo Pitti net zo indrukwekkend, misschien zelfs meer. Hiervoor staan vaak geen lange rijen en er valt ontzettend veel moois te zien. Hier hangen zowel oudere werken als moderne stukken.

Palazzo Pitti laat zien dat meegaan met de tijd niet betekent dat je de geschiedenis moet vergeten en dat allemaal in de setting van een overdadig versierd paleis. Ik ben fan. Op de terugweg van Palazzo Pitti naar het centrum wandel je over de Ponte Vecchio waar je niets dan goud ziet. Neem wel een grote zak met geld mee als je daar iets wilt kopen, want ze vragen daar (uiteraard) de hoofdprijs.

Florence-Pitti

Wil je graag een kerk bezoeken? Je kunt ervoor kiezen om in de ellenlange rij van de Duomo te gaan staan, maar de Santa Maria Novella is minstens zo indrukwekkend en een stuk rustiger.

Zorg wel dat je gepast gekleed bent, dat vinden ze fijn.

Wat is er te eten?

Italië heeft wat mij betreft de fijnste keuken ter wereld. Ook in Florence kun je heerlijk eten en dit hoeft allemaal niet duur te zijn. Zoek de restaurantjes in de zijstraatjes op. Daar is het vaak een stuk rustiger, maar krijg je voor weinig geld een heerlijke maaltijd.

Een goed ijsje kan in Italië natuurlijk niet ontbreken en het lekkerste ijs dat we in Florence konden vinden was bij Edoardo, een biologische ijsboer. Je wordt bediend door hipsters, krijgt heerlijk ijs en betaalt niet de hoofdprijs.

Win-win zou ik zeggen. Je kunt Edoardo vinden naast de Duomo.

 

Behalve veel eten, genoten we ook vaak van het zitten op een terrasje om lekker een boekje te lezen of te kijken naar het publiek dat in rap tempo voorbij rent. Rond de Duomo barst het van het leven en de terrasjes. Plof neer, drink een lekker wijntje en bestel wat bruchette als je trek krijgt. Relaxter dan dat wordt het niet.

Florence, of Firenze zoals de Italianen de stad noemen, is een plek waar genoeg te ontdekken, maar ook te ontspannen is. In de zomer is het erg druk en warm, maar zelfs dat hoeft de pret niet te drukken. Een middagdutje en fles water bij de hand doen wonderen.

Wil je toch liever wat meer rust? Ga dan in het voorjaar. Hoe dan ook, Firenze is een wereldstad.

 

Over de auteur

Dat ik ga trouwen wil niet zeggen dat ik alles ineens serieus ga nemen. Het belangrijkste van een bruiloft? Of het eten wel goed is.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.