Zoals beloofd, ben ik langer doorgegaan met de Data Off, Life On Week georganiseerd door Opwaarderen.nl & Today’s Specials. Het verslag van Chanel heb je inmiddels gelezen, maar na mijn eerste dataloze dagen werd ik wat stil. Heb ik het wel volgehouden?

Een kort antwoord op de bovenstaande vraag is, ja. Ik heb het volgehouden, maar je wil niet weten hoe. Bijna huilend werd ik elke ochtend wakker. Een van de moeilijkste momenten, vond ik dat toch wel. Verder ben ik natuurlijk veel thuis, maar uit bed komen zonder even wat nieuwsberichten te kunnen lezen, viel me zwáár. Hoe verder de week vorderde, hoe minder plezier ik aan de Data Off, Life On Week beleefde. Chanel mag dan een hele openbaring hebben gehad, ik heb halsoverkop mijn iPhone weer ingeschakeld toen het ”mocht”.

Weinig social media gezeik tijdens Data Off, Life On Week

Er zijn een heleboel mensen die graag op Social Media kijken en daar ben ik er niet één van. Instagram vind ik saai, Facebook staat bol van de poltieke statements en ”Word Vegan” geouwehoer, dus dat heb ik nog geen seconde gemist. Ook Twitter liet ik gemakkelijk aan me voorbij gaan. Ik ben wel fanatiek op Tmblr, vooral in de ochtend, maar ja… Die pret ging dus niet door. Daarnaast heb ik geen Whatsapp, dus ook qua contacten merkte ik geen verschil.

Nee, bij mij zat het verschil hem toch echt in de muziek. Zonder muziek de dag doorkomen is de hel op aarde. Ik overwoog op de eerste helft van dag 1 al om een walkman aan te schaffen, maar de angst om ”hipster” genoemd te worden weerhield me daarvan. Daarnaast: de enige cd’s die ik in mijn bezit heb zijn van Spinvis en Nirvana. Enige nuance daar tussen was ook wel fijn geweest.

Meer moeite

Er bestaat geen twijfel over dat je zonder je telefoon kunt. Natuurlijk kun je dat en natuurlijk zijn de alternatieven helemaal niet zo lastig, maar ze kosten je wel iets meer moeite. Ik kreeg sms’jes binnen. Prima, maar op zo’n oude telefoon ben je potverdorie zes minuten bezig met één woord. En dat is nadat je de juiste instellingen hebt gevonden, want anders vormen er geen woorden, maar gewoon een hele hoop letters achter elkaar. Het valt niet mee!

Wat me daarnaast opviel tijdens deze Data Off, Life On Week, is het gemak waarmee je dingen kunt opzoeken als je mobiele data hebt. Even een telefoonnummer ergens vandaan halen, of een recept. Eventjes een route bekijken of opzoeken of de avondwinkel nog open is. Zulk soort dingen kosten meer tijd wanneer je alleen gebruikt maakt van internet op je pc. Daarnaast ga je nadenken of het de moeite waard is om zoiets op te zoeken.

Foto’s

Met een oud toestel kun je geen foto’s maken. Geen probleem, vond ik. Die wegwerpcamera was echt een geweldig cadeau en ik heb in de week tijd maar een aantal foto’s gemaakt. Op dit punt deel ik de mening van Chanel: je wordt je veel bewuster waar je foto’s van maakt wanneer je een beperkt aantal foto’s kunt maken. Zo zie je wel welke dingen waardevol zijn voor jou en welke niet.

Data Off, Life On Week: Ja of nee?

Ik twijfel, ik twijfel, ik twijfel. Aan de ene kant zou ik zeggen: Ja! Probeer het eens en kijk wat je opvalt. Zo was ik me er al jaren blijkbaar niet van bewust dat ik muziek luisterde door mijn mobiele internet verbinding. Ik had zelfs een moment waarop ik mijn iPhone meenam, samen met mijn oude-nieuwe telefoon, zodat ik muziek kon luisteren. Dacht ik. Maar ik had geen simkaart in mijn iPhone en dus geen mobiel internet. Sukkel.

Het is best leuk om te ontdekken dat alles zo vanzelfsprekend is. Nouja, achteraf is dat vooral leuk. Op het moment zelf zit je gefrustreerd voor je uit te staren.

Of ik zelf een volgende keer mee zal doen, laat ik even in het midden. Het was hoe dan ook leuk om weer eens ouderwets offline te zijn en mijn simpele telefoontje tijdens een etentje met vrienden op tafel te leggen tussen hun smartphones. Die verbaasde blikken zijn onbetaalbaar. Neem dat maar van mij aan.

 


 

Wil je meer lezen? 

– Dennis bezocht de Kick Off van Data Off, Life On Week
– Ik deed een poging de eerste drie dagen door te komen
– Je kunt hier het filmpje bekijken waarop ik de oude-nieuwe telefoon aan de praat probeer te krijgen
– Chanel deelt haar ervaringen na een week lang offline zijn

Hartelijk dank aan Today’s Specials voor de leuke uitnodiging om mee te doen en aan Opwaarderen.nl voor de telefoon die ervoor zorgde dat we niet konden valsspelen!

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.