Data Off, Life On. Hoe moeilijk kan het zijn? Ik wilde de uitdaging wel graag aangaan, met name omdat ik – in mijn beleving – niet zo veel gebruik maak van mobiel internet. Laat ik het anders formuleren: als je de hele dag bij je computer zit, dan pak je niet zo snel je telefoon… Toch?

Ja. Dat doe je dus wel. Vanaf tien t/m zeventien april geen data gebruiken is niet zo makkelijk als het lijkt. Ik word namelijk altijd wakker in bed (heel verrassend) zonder laptop.

Dag 1: Fail.

De ochtend van de tiende pakte ik mijn telefoon, scrolde door de mail en beantwoordde die mailtjes ook. Ik opende Telegram en berichtte wat vrienden. Ik stuurde Dennis een bericht met de vraag of hij die middag naar de Kick Off van het event kon en stapte uit bed.

Die ochtend liep ik naar een afspraak, mét het nieuwe nummer van Spinvis in mijn oren (mede mogelijk gemaakt door Spotify). Ik scrolde opnieuw door mijn mail toen ik wachtte. Na de afspraak opende ik Telegram om George te vragen wat hij wilde eten en toen opende ik mijn Chrome for iOS om een recept op te zoeken. Van deze acties was ik me overigens niet bewust.

Die bewustwording kwam pas toen Dennis me om twaalf uur belde: ‘Ja ik dacht ik bel maar even, want je gebruikt natuurlijk geen Telegram.’ Ik zei ”dat klopt” en realiseerde dat ik de hele ochtend gebruik had gemaakt van mijn mobiele data. De hele fucking ochtend. Lekker begin dan.

Gelukkig wist Dennis me later op de dag (rond een uur of zes) te vertellen dat het datavrije leven ook echt pas tijdens de kick off zou beginnen. Ik had dus niet valsgespeeld. Hoera! Maar ik moest natuurlijk nog wel wachten op mijn eigen, datavrije telefoontje. En die zou pas op de twaalfde bezorgd worden. Mobiele data schoof ik naar ”uit” en dat was dat. Even later stuurde ik een snapchat.

Huh! Een half uur later bedacht ik pas dat dat niet de bedoeling is. Ik had mijn data toch uitgezet? Ja. Maar niet de WiFi. Helder licht. Als ik later op de avond naar mijn computer verplaats, zie ik een e-mail van Chanel (die doet ook mee): ‘Ik heb die telefoon nodig, anders komt er niks van terecht.’

Dag 2: Fail.

Omdat het de eerste dag zo slecht ging, besloot ik om mijn datavrije week op de elfde te laten beginnen en een dagje langer door te gaan. Een mooie oplossing, toch? Inmiddels stond de data uit, de wifi was uitgeschakeld en ik was goed bezig. Tot ik een afspraak moest afbellen.

Godsamme, moet ik nou he-le-maal uit bed stappen om het telefoonnummer op te zoeken op mijn computer?

Klik. Data aan. Telefoonnummer gescoord, gebeld en data weer uit. Ik draaide me nog een keertje om.

Op weg naar de supermarkt was er hetzelfde verhaal: Klik. Data aan. Spotify aan.

Sjongejongejonge, ik bleek die dataloze telefoon harder nodig te hebben dan ik wilde toegeven. Ik beloofde mezelf plechtig bij thuiskomst alle data uit te schakelen. En dat deed ik, tot ik de avond een berichtje kreeg. Die had mijn telefoon dan wel overgeslagen, maar niet mijn iPad. Ferry vroeg iets over een artikel, voegde eraan toe dat hij wel even mailde, omdat ik het waarschijnlijk niet zou lezen en ik antwoordde: ‘Er stond in de regels niets over een iPad.’

Valsspeler.

Dag 3: Fail.

Op de derde dag van Data Off, Life On week, kan ik mijn telefoontje verwachten. GODZIJDANK. Want met een iPhone is alles binnen een enkele klik alweer aangezet. Ergens vraag ik me af hoe het Chanel vergaat. Vanochtend kreeg ik een smsje van haar, wat voor mij (als Whatsapploze) niet heel bijzonder is. Toch kreeg ik zo’n idee dat het voor haar niet gebruikelijk is om te smsen en dat ze zich dus goed staande houdt met haar luxe telefoon.

Tsja… Het begin is niet zo denderend. Mijn excuus! Ik hoop op een beter vervolg in de rest van de week en (!) ik zal zeker langer doorgaan, om het goed te maken. Beloofd.

Grappig:

Toen ik de laatste letter van dit artikel had getypt, verscheen er een smsje op mijn telefoon.

 

IMG_1444


Jij kunt ook nog meedoen met Data Off, Life On week. Op de Facebook pagina lees je meer over dit event. Ook in het artikel van Dennis, over de Kick Off, kun je wat meer lezen. Deze week houd ik je op de hoogte met verslagen. Vind je dat leuk, voeg Lilyrose Lifestyle dan aan je RSS Feed toe, dan mis je niks!

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.