Ed Sheeran deed het dan misschien hardop, maar de meeste mensen houden het stil: nadenken. Toch is er de laatste tijd wat aan de hand rondom het ”bij jezelf denken”. Mensen doen dat weer. Ze denken bij zichzelf dat iets raar is. Ze denken bij zichzelf dat iemand het bij het verkeerde eind heeft. Ze denken bij zichzelf dat iemand geen rode onderbroek bij zijn witte was moet doen, en ze denken bij zichzelf: kan dat nou niet anders?

Bij jezelf denken is zonder enige twijfel populair. Ik vind het een beetje overbodig. Het is niet zo alsof onze gedachten maar gewoon hardop de ruimte door denderen wanneer je niet bij jezelf denkt. Ik vond het altijd wel een mooi idee dat mijn gedachten gewoon stil waren, en dat die van anderen dat ook zijn. Maar blijkbaar is dat ergens veranderd waardoor we nu weer expliciet moeten vermelden dat bepaalde gedachten in ons hoofd opkwamen en dat deze stil bleven.

Hij zei dat en toen dacht ik bij mezelf…

Door de toenemende populariteit rondom het bij jezelf denken, ging ik ook bij mijzelf denken. Die dingen gaan vrij automatisch; we zijn allemaal kuddedieren.

Ik dacht bij mezelf dat bij jezelf denken eigenlijk best iets knus heeft. Alsof je jouw bij jezelf gedenk op een stoeltje neerzet, een kopje thee inschenkt en zegt: ‘zo, en wat denken we er samen nou van?’
Want juist dóór het bij jezelf denken, maak je de gedachte iets wat eigenlijk compleet los van jou staat. Alsof jij kunt bepalen of hij er is of niet, en zelfs of hij naar buiten mag komen, of niet.

Meestal gaat het hier om het laatste geval: hij mag niet naar buiten komen. Anders gaat hij het doel van bij jezelf denken volledig voorbij. In dat geval zet je hem op een stoel neer om eens een hartig woordje met hem te spreken. Zo’n conversatie gaat dan meer van: ‘ik dacht dat dit tussen ons was.’
Dat zijn moeilijke gesprekken waar je niemand een plezier mee doet.

Ik denk – niet bij mezelf – dat Ed Sheeran ons een beetje in verwarring heeft gebracht met dat hardop gedenk van hem. Die kans schat ik groot. Daarom nu het ongevraagde advies van iemand die nooit een hit zal hebben: je hoeft niet bij jezelf te denken. Dat gaat helemaal vanzelf.

 

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.